Начин на приготвяне
Започнете със соса за риба, като накълцате почистените праз, чесън, целината и моркова и ги задушите за 5 минути в зехтина.
През това време измийте и подсушете рибните филета. Почистете от видими останали костици, посолете леко и натъркайте със зехтин.
Към задушените зеленчуци налейте виното и гответе на отворен капак 1-2 минути, след това сипете концентрирани бульон, посолете и отново захлупете съда, за да се задушава всичко 15 минути при умерен огън.
Имате избор да приготвите мерлузата на пара или запечена във фурна (180 градуса). На нея ще са и нужни също 15 минути, за да е готова, и това прави ястието много практично и спестяващо време. Тук единственото условие е да готвите с кожата отдолу, за да не се разпада крехкото месце на тази чудесна бяла риба.
Готовите зеленчуци за соса прехвърлете в блендер и смелете до съвършена гладкост. Може да го направите и с пасатор, но не би се получил толкова фин и копринено гладък сос. Все пак зависи и от самия уред и качествата му. По-важно е, че ще бъде много вкусен и дали е смелен до съвършенство, е от значение единствено за по-добрия му естетичен вид.
Разпределете филетата от мерлуза в чинии и залейте всяка порция с разкошния сос.
Аз гарнирах мерлузата с разкошен чеснов сос и с малки пържени чушлета за още по-богат вид и вкус на ястието.
Добър апетит!