Медовина

Медовина

Elena TodorovaElena Todorova
Чирак
947
191
382
09/07/2013
"Сладка медовина разлейте в чаши, вдигнете наздравица с приятели и запазете чудесни спомени от вечерта!"
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо19 788
  • Преглеждания за месеца191
  • Преглеждания за седмицата55
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Лимоните се нарязват на четвъртинки и се отстраняват семките, а стафидите се промиват внимателно с вода.

В дълбок съд се изсипват лимоните, стафидите и меда. Отделно водата и се оставя да кипне, оставя се настрана леко да се охлади и с нея се заливат останалите продукти.

Когато се охлади до около 35-36 градуса вътре се размива и маята. Сместта се оставя поне за 24 часа на топло. Когато започне да ферментира лимоните е стафидите изплуват на повърхността.

В този момент напитката трябва да се прецеди и да се налее в бутилки които се затварят плътно и се прибират на хладно за 2 седмици. Чак след това е готова за консумация.

Рейтинг

5 5
4 3
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#218548
За медовината най-доброто съотношение е:
1 част мед и 4 части вода.

Преваряването на водата е задължително за стерилизация и. Често пъти ми се е случвало сместта да хване плесен ако не е преварявана.
Според различни региони в Европа има и различен състав на подправки: за Германия често се използва хмел и градински чай; за Франция - лимон, карамфил и канела.

Относно случая на Владимир случвало се е и на мен.
След като мине бурната ферментация и се прецеди в нов съд хубаво е да се остави за още малко (3-7 дни) за да ферментира напълно (да изкарва по 1 балонче на 20-30 мин). След това се слага в друг съд за узряване на напитката, хубаво е да е тип буре или бидон с канелка съобразен размера и количеството течност вътре (в 20л. бидон слагам не повече от 19л. медовина). За да отлежи са нужни поне 30 дни, но е по-добре да са 3 до 6 месеца.
Преди години познат ми беше налял домашни вино в пластмасова бутилка и беше добро на вкус бях го забравил и 3 месеца по-късно имаше гърмеж при отварянето му. Пластмасата не е ок за съхраняване. Както написах по-горе в буре и стъклени съдове е най-добре.
0
0
Владимир
Владимир
01.11.2015 22:23
Току що отворих плътно затворените бутилки! Имаше силни гърмежи и фонтани от по метър височина!!! Това не е рецепта за медовина, а за снаряди!
2
0
Владимир
Владимир
25.10.2015 13:14
Следвах рецептата както си е, но ми се получи безвкусна газирана напитка, За 5л. вода, 400г. мед не е ли прекалено малко?
2
0