Начин на приготвяне
Чукнете целите яйца и жълтъка в метална купа и към тях сипете захарта. Поставете на водна баня при умерен до слаб огън и разбивайте с миксер на максимални обороти 6 минути. Дръпнете от огъня и продължете за още две минути с миксера при същите обороти.
Ще получите пухкаво и плътно бяло кремче. Към него на части слагайте маскарпонето и разбивайте до гладкост.
Полученият нежен крем от яйца и маскарпоне разсипете в 6 чашки и поръсете със хрупкаво мюсли. Аз използвам с горски плодове, което придава още повече чар и аромат на яйчния крем.
Заемете се с шоколадовият завършек, като на слаб огън или отново водна баня загреете млякото и сметаната и в тях разтопите шоколада. Тук мога да ви посъветвам нещо - за да не отваряте цяла кутия сметана заради 50 мл, може да я заместите с маскарпоне, ако ви е останало-50 грама. То ще се разтопи и също ще придаде необходимата плътност.
Когато шоколадовият сос стане гладък и съвършен, го прелейте в друг съд, за да изстине по-бързо. Щом престои 30-40 минути, леко ще се сгъсти.
Залейте яйчния крем с хубав пласт шоколадов сос и поръсете с останалото мюсли.
Да ви е сладко!
Коментари