Димитровска пита с ябълки

31/10/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо493
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята с лъжичка захар в леко затопленото прясно мляко. Оставете за 5-8 минути да шупне. През това време разбийте мекото, почти втечнено масло със захарта, солта, едното пакетче ванилия и яйцето.

2. Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете маята и млякото, леко разбитото яйце и разбитата по-рано маслена смес.

3. Омесете гладко тесто върху леко набрашнен плот, като се стараете да не добавяте много брашно. В началото и да ви лепне, след 3-4 минути работа с него ще започне да придобива еластичност. За улеснение може да ползвате шпатули за тесто или миксер, или робот с подходяща приставка за месене.

4. Готовото тесто върнете в купата и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за 40 минути.

5. Обелете и настържете двете ябълки на едро ренде. Разбъркайте с лимоновия сок, по възможност бързичко, докато не са потъмнели. Сипете второто пакетче ванилия и капачка ром. Това ще е нашата плънка за тази традиционна пита. Ако желаете, би било чудесно да добавите и около 100 г орехи.

6. Втасалото тесто премесете за кратко, оставете отново да почине 5-10 минути и разделете на три равни части. Всяка оформете на топка, а след това разточете върху леко набрашнен плот на кора с приблизителен диаметър 27-8 см. Първата кора положете в кръгла тава със същите размери (28 см) предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Разпределете половината от плънката и покрийте с втора кора, пак плънка и накрая покрийте с последната.

7. Украсете вашата питка, като направите прорези в средата на 4-6 места и оставете отново да удвои обема си около час.

8. Останалата ви половинка ябълка измийте и почистете, без да белите. Нарежете я на тънки полумесеци и във всеки по-рано направен процеп мушнете парченце, стараейки се да не притискате много, за да не спада питата. Остатъка от ябълката подредете по краищата или както ви харесва.

9. Печете Димитровската ябълкова пита в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Разположете я на по-долна решетка, защото почти на момента хваща загар и не трябва да потъмнява прекалено. Вариант е и да се сложи парче алуминиево фолио отгоре, но чак към средата на печенето.

10. Готовата пита оставете във фурната на отворена врата 10 минути и после доохладете върху решетка. Още докато е леко топла също е чудно вкусна, така че няма проблем и да не ви се чака да изстива.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар