Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Димитровска пита с ябълки

Димитровска пита с ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Димитровска пита с ябълки10 / 10
31/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване на плота
  • прясно мляко - 200 мл.
  • яйца - 1 бр. голямо
  • захар - 100 г
  • масло - 100 г меко
  • мая - 30 г жива
  • ябълки - 2 и 1/2 бр.
  • ванилия - 2 пак.
  • ром - 1 капачка
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с лъжичка захар в леко затопленото прясно мляко. Оставете за 5-8 минути да шупне. През това време разбийте мекото, почти втечнено масло със захарта, солта, едното пакетче ванилия и яйцето.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете маята и млякото, леко разбитото яйце и разбитата по-рано маслена смес.

Омесете гладко тесто върху леко набрашнен плот, като се стараете да не добавяте много брашно. В началото и да ви лепне, след 3-4 минути работа с него ще започне да придобива еластичност. За улеснение може да ползвате шпатули за тесто или миксер, или робот с подходяща приставка за месене.

Готовото тесто върнете в купата и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за 40 минути.

Обелете и настържете двете ябълки на едро ренде. Разбъркайте с лимоновия сок, по възможност бързичко, докато не са потъмнели. Сипете второто пакетче ванилия и капачка ром. Това ще е нашата плънка за тази традиционна пита. Ако желаете, би било чудесно да добавите и около 100 г орехи.

Втасалото тесто премесете за кратко, оставете отново да почине 5-10 минути и разделете на три равни части. Всяка оформете на топка, а след това разточете върху леко набрашнен плот на кора с приблизителен диаметър 27-8 см. Първата кора положете в кръгла тава със същите размери (28 см) предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Разпределете половината от плънката и покрийте с втора кора, пак плънка и накрая покрийте с последната.

Украсете вашата питка, като направите прорези в средата на 4-6 места и оставете отново да удвои обема си около час.

Останалата ви половинка ябълка измийте и почистете, без да белите. Нарежете я на тънки полумесеци и във всеки по-рано направен процеп мушнете парченце, стараейки се да не притискате много, за да не спада питата. Остатъка от ябълката подредете по краищата или както ви харесва.

Печете Димитровската ябълкова пита в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Разположете я на по-долна решетка, защото почти на момента хваща загар и не трябва да потъмнява прекалено. Вариант е и да се сложи парче алуминиево фолио отгоре, но чак към средата на печенето.

Готовата пита оставете във фурната на отворена врата 10 минути и после доохладете върху решетка. Още докато е леко топла също е чудно вкусна, така че няма проблем и да не ви се чака да изстива.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: