Начин на приготвяне
Първо, трябва да приготвим пълнежа за ябълковия сладкиш, като настържем ябълките, добавим захарта, ваниловата захар, канелата и лимоновата кора. Разбъркайте всичко и оставете настрани.
В съд сложете брашното, гриса, захарта и бакпулвера и разбъркайте всичко с кухненски робот. Вземете една чаша от тази смес.
Изсипете половината от сместа в сух ненамазнен съд. Помачкайте с ръката си, за да се изравни.
Върху него сложете половината от плънката. След това прехвърлете останалата смес и я изравнете. Отново поръсете с другата половина от плънката.
Накрая поръсете със сместа с гриса и оставете готовия сладкиш да престои 10 минути.
Печете сладкиша с грис 40 минути на 200 градуса. Когато се изпече, поръсете с пудрата захар, покрийте с кърпа и оставете до следващия ден, за да си пусне сока от ябълките, а тестото да омекне и да се съедини с плънката.
Да ви е сладко с тази постна пита с ябълки и грис!