Начин на приготвяне
Разтворете маята с лъжичка захар в леко затопленото прясно мляко. Оставете за 5-8 минути да шупне. През това време разбийте мекото, почти втечнено масло със захарта, солта, едното пакетче ванилия и яйцето.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете маята и млякото, леко разбитото яйце и разбитата по-рано маслена смес.
Омесете гладко тесто върху леко набрашнен плот, като се стараете да не добавяте много брашно. В началото и да ви лепне, след 3-4 минути работа с него ще започне да придобива еластичност. За улеснение може да ползвате шпатули за тесто или миксер, или робот с подходяща приставка за месене.
Готовото тесто върнете в купата и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за 40 минути.
Обелете и настържете двете ябълки на едро ренде. Разбъркайте с лимоновия сок, по възможност бързичко, докато не са потъмнели. Сипете второто пакетче ванилия и капачка ром. Това ще е нашата плънка за тази традиционна пита. Ако желаете, би било чудесно да добавите и около 100 г орехи.
Втасалото тесто премесете за кратко, оставете отново да почине 5-10 минути и разделете на три равни части. Всяка оформете на топка, а след това разточете върху леко набрашнен плот на кора с приблизителен диаметър 27-8 см. Първата кора положете в кръгла тава със същите размери (28 см) предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Разпределете половината от плънката и покрийте с втора кора, пак плънка и накрая покрийте с последната.
Украсете вашата питка, като направите прорези в средата на 4-6 места и оставете отново да удвои обема си около час.
Останалата ви половинка ябълка измийте и почистете, без да белите. Нарежете я на тънки полумесеци и във всеки по-рано направен процеп мушнете парченце, стараейки се да не притискате много, за да не спада питата. Остатъка от ябълката подредете по краищата или както ви харесва.
Печете Димитровската ябълкова пита в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Разположете я на по-долна решетка, защото почти на момента хваща загар и не трябва да потъмнява прекалено. Вариант е и да се сложи парче алуминиево фолио отгоре, но чак към средата на печенето.
Готовата пита оставете във фурната на отворена врата 10 минути и после доохладете върху решетка. Още докато е леко топла също е чудно вкусна, така че няма проблем и да не ви се чака да изстива.
Да ви е сладко!