Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Дивеч»Яхния»Селска яхния с пъдпъдъци

Селска яхния с пъдпъдъци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Селска яхния с пъдпъдъци
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
02/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Яхния с пъдпъдъци - ей така, да има месце и да ви е вкусно"

Необходими Продукти

  • пъдпъдъци - 3 бр. около 450 г почистени
  • лук - 1 глава, средна
  • зелен лук - 3 - 4 стръка, само перцата
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • целина - 1 малък стрък с част от листата
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1/2 бр. червена
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 4 бр. средни
  • домати - 1 бр. голям, добре узрял
  • пилешки бульон - 1.2 л.
  • черен пипер - 3 щипки или на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • вино - 1/2 ч.ч. бяло, розе или червено
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обикновената селска яхния с картофи може да направите и много специална, ако я приготвите с пъдпъдъци. Така тя ще се превърне в ястие, което спокойно може да поднесете и на по-изискани гости и да ги впечатлите с вкусна домашна гозба.

Подгответе си пъдпъдъците, като опърлите останалите по тях мъхчета и перушинки. С малка кухненска горелка тази задача ще ви бъде много лесна и бърза.

Накълцайте на ситно лука, зелените перца, зелената чушка и стръка целина с листата. Сложете ги да се запържват в олиото на умерен огън като ги наглеждате и разбърквате от време на време.

Нарежете морковите на кръгчета, а червената чушка на едро. Домата обелете и настържете, а чесъна счукайте.

Когато запържващите се на котлона зеленчуци омекнат, сложете към тях и червената чушка и морковите, а след 2-3 минути и настъргания домат, чесъна, червения пипер и една-две щипки сол. Гответе още 3-4 минути или докато течността от домата се изпари, а морковите леко омекнат.

Почистените пъдпъдъци натрийте с черен пипер и много малко сол. Сложете ги при зеленчуците заедно с дафиновия лист, за да се готвят до побеляване от всички страни, тогава налейте виното, а след две минути и топлия пилешки бульон.

Когато заври сложете картофите нарязани на едро, намалете огъня с една две степени и оставете ястието да си къкри 30-40 минути. Може да продължите със средния огън като времето ще се редуцира до 20-25 минути, но месото няма да е толкова крехко.

Преди да свалите яхнията от огъня, опитайте дали картофите и морковите са напълно готови.

Ако е нужно, по време на варенето си доливайте вода или бульон, за да бъдат птиците винаги покрити с течност. В случай, че не желаете яхнията ви да е твърде рядка, не добавяйте повече течност, но задължително гответе под капак, за да се задуши хубаво ястието.

Оставете 20 минути яхнията да почине, поръсете със свеж накълцан магданоз и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: