Начин на приготвяне
Пъдпъдъците са цели, но пречупени през гръбначето за лесно изпържване. Мариноваме пъдпъдъците със смес от олио, вино, дафинов лист, млян черен пипер - престояват една нощ.
Овалваме пъдпъдъците в брашно и леко запържваме. Подреждаме ги в гювечето.
Задушаваме лука, морковите, доматите и зелената чушка. Слагаме сол. Поливаме пъдпъдъците със задушените зеленчуци.
Поръсваме с 8-12 цели зърна черен пипер, мащерка, чубрица, червен пипер. Поръсваме с нарязаната сланинка.
Най-отгоре нарязваме краставичките на кубчета. Поливаме с останалата марината, в която са били пъдпъдъците.
Слагаме капак или фолио и печем на умерена фурна около 180 градуса за един час и малко. Наблюдава се.