Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него маята с щедра щипка захар. Добавете 200 г от брашното и разбъркайте. Покрийте купата с кърпа.
Оставете 20 минути на топло докато сместа шупне. Разтворете содата бикарбонат в киселото мляко. В останалото брашно добавете солта, белтъка и две супени лъжици зехтин.
Изсипете киселото мляко с шупналата сода и кашичката с прясно мляко. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 минути - колкото да се отпусне.
На набрашнена повърхност разделете тестото на две еднакви части. Разточете всяка на дълъг правоъгълник. Поръсете с натрошеното сирене объркано с две яйца. Завийте на руло.
Застелете тава 28 см. с хартия за печене. Намажете я със зехтин. В средата сложете едното руло, а покрай него навийте другото.
Разбийте с вилица жълтъка с 2 супени лъжици зехтин. Намажете тутманика. Сложете тавата в студена фурна и включете само долния реотан.
Когато тестото изпълни тавата, включете и горния реотан, довършете печенето до златист загар.
Извадете готовия тутманик от фурната и покрийте за 5 мин. с кърпа след което охладете на решетка.
Да ви е сладко!
Коментари