Начин на приготвяне
Шпиковаме добре измито и подсушено агнешко, правейки прорези по цялата му повърхност. Поставяме по половин скилидка чесън в прорезите.
Смесете олиото със солта, мащерката, черния и червения пипер и ги втрийте в месото. Оставяме агнешкото 1 час да поеме подправките.
В тавата, в която ще печем месото, наливаме малко вода (един пръст).
Печем в предварително загрята на 200°C фурна за около 30 мин (месото да хване коричка), след което вадим тавата, покривате я с алуминиево фолио и печем около 2 часа на 180 градуса. Следим дали водата не е извряла.
След като месото е почти готово, следва да прибавим измития ориз.
Ориза добавяме във вече получилия се сос от печеното агнешко, добавяйки 2 ч.ч. вода.
Връщаме тавата с печеното агне с ориз във фурната без фолиото и печем на 180°C до готовност на ориза.