Печено агне с ориз

София В.София В.
Новак
1912963
Печено агне с ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
250 мин.
Порции
5
"С печеното агне не правим компромис"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 2 - 3 кг или бутче
  • чесън - 1 глава
  • мащерка - прясна
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • слънчогледово олио - 100 мл
  • ориз - 1 ч.ч. (бланширан)
  • вода - 1 л (около)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шпиковаме добре измито и подсушено агнешко, правейки прорези по цялата му повърхност. Поставяме по половин скилидка чесън в прорезите.

Смесете олиото със солта, мащерката, черния и червения пипер и ги втрийте в месото. Оставяме агнешкото 1 час да поеме подправките.

В тавата, в която ще печем месото, наливаме малко вода (един пръст).

Печем в предварително загрята на 200°C фурна за около 30 мин (месото да хване коричка), след което вадим тавата, покривате я с алуминиево фолио и печем около 2 часа на 180 градуса. Следим дали водата не е извряла.

След като месото е почти готово, следва да прибавим измития ориз.

Ориза добавяме във вече получилия се сос от печеното агнешко, добавяйки 2 ч.ч. вода.

Връщаме тавата с печеното агне с ориз във фурната без фолиото и печем на 180°C до готовност на ориза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: