Начин на приготвяне
Измийте агнешките ребърца, залейте с обилно количество вода, така че да ги покрива поне три пръста и ги сварете. Ако по тях няма много мазнина, може да сложите лъжица - две олио във водата, а за по-богат бульон и е подходящо да се сложат цели или разполовени зеленчуци, каквито ви се намират - праз, лук, морков, пащърнак, бяла ряпа.
Не пропускайте да отстраните пяната, образувана на повърхността, след като заври.
Налълцайте главата кромид лук на дребно и запържете в маслото с олиото и щипка сол до омекване.
Сипете ориза, предварително измит в няколко води от нишестето. Бъркайте да се запържи и стане кристален и подправете с още сол, подправките и сушените зеленчуци на прах или дребни гранули.
Разпределете на пласт в тава ориза с лука и отгоре сложете агнешките ребърца. Бульона от варенето прецедете и сипете в тавата толкова количество, колкото изисква пропорцията на вида ориз, който използвате, приблизително 3:1.
Пъхнете агнешкото с ориз в загрята на 200°C фурна и печете до поемане на течността и омекване на ориза- 25-30 минути.
След като ястието е готово, завийте с кърпа или фолио за 10 минути, преди да сервирате топли ребърцата от младо агне с ориз и лук на вашата трапеза.
Добър апетит!
Коментари