Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Пълнени картофи с кайма и разкошен сос

Пълнени картофи с кайма и разкошен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнени картофи с кайма и разкошен сос4 / 4
06/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Картофите са не по-малко разкошни от соса - препоръчваме това ястие с две ръце"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр. големи , 350 - 60 г всеки
  • кайма - 250 - 300 г смес
  • домати - 1 бр. добре узрял
  • лук - 1/2 глава
  • моцарела - 125 г прясна
  • босилек - 2 щипки сушен или 1 с.л. пресен, накълцан
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • сол - на вкус
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • Разкошен сос
  • шалот - 1 бр.
  • сметана - 200 г готварска (нисък процент масленост)
  • чедър - 30 г
  • сирене - 30 г Пармезан, Манчего или подобно
  • сол - 1 щипка
  • бял пипер - 2 щипки, млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете картофите да се варят до полуготовност - около 18-20 минути или докато продупчите с вилица и тя влиза, но оказва лека резистентност.

За плънката накълцайте лука и го запържете в 3-4 с.л. зехтин. Добавете нарязания на кубчета домат, а след минута и каймата, сол, черен пипер и босилек. Бъркайте, за да не остава на големи бучки и когато стане на трохи, дръпнете от огъня.

Разполовете картофите, без да ги белите. Издълбайте внимателно от вътрешността, така че да оставите около 1/2 см по краищата (с отделената вътрешност може да приготвите кремсупа в комбинация с други зеленчуци или да досварите за пюре).

Поръсете със малко сол всяка картофена лодчица и напълнете с плънката. По крайчетата на лодките може да поръсите със зехтин.

Сложете в намазнена тавичка и печете в загрята на 190 градуса фурна на долна решетка 15-18 минути.

Извадете тавата и върху всеки пълнен картоф разпределете парченца от моцарелата. Отново запечете до разтапяне на сиренето и много лек загар.

За бързият разкошен сос, с който ще поднесете вашите пълнени картофи с кайма, запържете лука шалот в малко масло на слаб до умерен огън. Щом омекне, налейте сметаната и когато започне да бълбука, настържете сирената.

Разбъркайте, за да се разтопят, подправете със сол и бял пипер и залейте всяка порция пълнени картофи с разкошен сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: