Хляб от спелта с ръжен квас

05/11/2019
"Хляб от спелта, който се вписва чудесно в новото ви здравословно меню "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо302
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • ръжен квас - 1 ч.ч. или квас от спелта
  • брашно от спелта - 250 - 300 г пълнозърнесто
  • ръжено брашно - 250 - 300 г пълнозърнесто (може да замените със спелта)
  • брашно от теф - около 100 г ( може да замените със спелта)
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода
  • брашно от спелта - или ръж за доомесване и оформяне след втасването
  • заатар - или пресен босилек и чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд сложете брашното заедно със солта.

Сипете кваса и разбъркайте, докато не получите едри мокри трохи.

Добавете вода, такова количество, че да получите леко лепкаво тесто, което се отделя от стените на съда.

Не го месете прекалено много и не натискайте силно, целта е да оформите тестото, без да го месите твърде много и дълго, защото брашното е по-тежко и пълнозърнесто, с по-малко глутен.

Намажете дъното и стените на купата със зехтина, за да може после лесно да извадите тестото, и то да не залепне.

Покрийте с влажна кърпа. Оставете да втаса за 3 часа.

След като втаса, изсипете тестото върху набрашнен плот и без да го месите излишно, внимателно оформете желата форма на хляба.

Преместете в избрания от вас съд, в който ще опечете хлебчето, като предварително го покриете с хартия за печене.

Покрийте с кърпата и оставете на страна квасения хляб, докато фурната загрява.

Печете ръжения хляб в предварително загрята на 220-230°С фурна около 35-40 минути или докато хлябът не се надуе и разпука хубаво.

Извадете от фурната хляба от спелта с ръжен квас и преместете върху решетка да изстива.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар