Начин на приготвяне
В дълбок съд сложете брашното заедно със солта.
Сипете кваса и разбъркайте, докато не получите едри мокри трохи.
Добавете вода, такова количество, че да получите леко лепкаво тесто, което се отделя от стените на съда.
Не го месете прекалено много и не натискайте силно, целта е да оформите тестото, без да го месите твърде много и дълго, защото брашното е по-тежко и пълнозърнесто, с по-малко глутен.
Намажете дъното и стените на купата със зехтина, за да може после лесно да извадите тестото, и то да не залепне.
Покрийте с влажна кърпа. Оставете да втаса за 3 часа.
След като втаса, изсипете тестото върху набрашнен плот и без да го месите излишно, внимателно оформете желата форма на хляба.
Преместете в избрания от вас съд, в който ще опечете хлебчето, като предварително го покриете с хартия за печене.
Покрийте с кърпата и оставете на страна квасения хляб, докато фурната загрява.
Печете ръжения хляб в предварително загрята на 220-230°С фурна около 35-40 минути или докато хлябът не се надуе и разпука хубаво.
Извадете от фурната хляба от спелта с ръжен квас и преместете върху решетка да изстива.