Начин на приготвяне
Заекът се измива, слага се в дълбока тенджера и се залива с равни части оцет и вода. Оставя се на студено поне 1 час, изважда се, изплаква се под течаща вода и се подсушава хубаво.
На дъното на овален гювеч се нареждат половината от зеленчуците - лука, нарязан на на филии, морковите - на дебели кръгчета, и скилидките чесън - на две.
В широк тиган, голям да побере целия заек, се налива олиото. Слага се заекът и се запържва хубаво от всички страни.
Изважда се, посолява се и се слага в гювеча върху зеленчуците.
В тигана, в който се е пържил заекът, се налива бялото вино, прибавят се самардалата, чименът и бахарът. Като заври течността, с нея се заливам зайчето, прибавя се другата половина от зеленчуците -пак така нарязани, розмаринът, мащерката и таросът и се долива 1 ч.ч. вода.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и половина, като през това време няколко пъти капакът се отхлупва и зайчето се облива с течността.
Проверява се дали е готово, ако има нужда, се пече още до готовност.
Накрая на печенето, капакът се отхлупва, за да се зачерви отгоре задушеният заек.
Заекът със зеленчуци в гювеч се изваждат в подходяща чиния, а сосът се сгъстява с малко нишесте в гювеча, след което се полива ястието отгоре.
Добър апетит с този вкусен задушен заек в гювеч!