Начин на приготвяне
Гъбите се почистват от мръсотията. Заекът се измива добре. Заешките дреболии се измиват и се режат на дребно.
Всички гъби се изплакват и се режат на филийки. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
В дълбок тиган се загрява малко масло. Запържват се гъбите и по-голямата част от тях се отстраняват. Лукът се добавя към гъбите да се запържи.
Прибавя се оризът. Добавя се вода 1 ч.ч. Овкусява се със чубрицата, черния пипер и солта. Бърка се.
Оризът трябва да остане леко суров, защото ще продължи да се готви.
Заекът се осолява добре и отвътре и отвън. Пълни се с плънката и се зашива.
Пълненият заек се слага в дълбок съд. Върху заека се слагат парчета масло. Залива се с виното и малко вода.
Заекът с ориз и гъби се слага се да се пече с фолио. Пече се около 3 часа.
Малко преди да се изкара от фурната, се маха фолиото и се добавят останалите гъби към задушения заек с манатарки.
Допича се до готовност на гъбите и хрупкава коричка.
Добър апетит!