Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Заек, задушен в пръстен гювеч

Заек, задушен в пръстен гювеч

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Заек, задушен в пръстен гювеч1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
5
"Ако се чудите каква е тази вълшебна миризма, която се носи от кухнята, това е задушен заек"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 кг
  • арпаджик - 500 г
  • моркови - 2 - 3 бр. по желание
  • целина - няколко стръка
  • сланина - 50 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 8 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • оцет - 2 ч.ч. (за маринатата)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киснете заешкото месо 5-6 часа в маринатата, приготвена от равни количества вода и оцет.

Измивате го, нарязвате го на парчета и намазвате парчетата с мазнина. Нареждате месото в глинен гювеч и го покривате с един ред цели обелени лукчета, парчета целина и кръгчета моркови.

Върху арпаджика нареждате малки парченца сланина, добавяте зърната бахар и черен пипер и заливате с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите.

Захлупвате, замазвате капака с тесто и варите около 3 часа на тих огън.

Готовият задушен заек поръсвате с черен пипер.

Заекът, задушен в пръстен гювеч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Харалампиева
Мария Харалампиева
Рецептата е много хубава ,но не слагаите вода всики продукти ще си пуснат достатьчно течност.
07.03.2014 23:11
5