Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бишкотена Торта»Бишкотена торта с карамелизирани плодове

Бишкотена торта с карамелизирани плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Бишкотена торта с карамелизирани плодове2 / 2
09/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Торта с бишкоти и плодове - десерт за добро настроение и усмивки"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 2 пакета
  • какаови бисквити - 1 пак. Закуска
  • За крем Шантили
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 750 мл
  • царевично нишесте - 60 г
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • лимони - 1 бр., кората от цитруса
  • течна сметана - 250 мл
  • За карамела
  • компот - 1 бр. от белени праскови, по рецепта
  • сметана - 30 мл
  • бразилски орехи - 100 г
  • кафява захар - 2 с.л.
  • бял шоколад - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този много лек и фин сладкиш с пухкав и топящ се в устата нежен крем е изцяло подходящ за студените есенни дни, когато навън е дъждовно и неприветливо. Ще ви зареди с енергия и добро настроение.

Първо, започваме с приготвянето на крема. В подходящ съд смесваме захарта и жълтъците. Разбиваме сместа, докато захарта се стопи, като постепенно прибавяме нишестето и ваниловия аромат. Прибавяме по малко от прясното мляко, около 120 мл.

Останалото мляко изсипваме в касерола и загряваме на умерена температура. В него предварително съм настъргана на ситно кората на лимона.

След като се затопли, го отстраняваме от котлона и го изсипваме на тънка струйка към жълтъците, като разбиваме непрекъснато, докато сместа се темперира.

Връщаме съда обратно на котлона, като термичната обработка на крема е на много ниска температура. Разбъркваме енергично, докато кремът стане гладък и се сгъсти достатъчно. Отстраняваме го от огъня, покриваме съда със стреч фолио и оставяме крема да се охлади напълно.

Пристъпваме с разбиването на сметаната, като не забравяме, че тя трябва да е студена, от хладилника.

Сложете една ванилия и пудра захар (ако не е сладка) и разбийте с миксер. С помощта на сладкарска лопатка внимателно разбъркайте крема и сметаната.

Получава се невероятно пухкава и въздушна кремообразна текстура, готова за нанасяне върху блатове, бисквити, бишкоти или шприцоване върху сладкиши.

Кремът е готов и сме готови да сглобяваме тортата.

Приготвяме си бишкотите, какаовите бисквити, 1/3 от сиропа на компота, 3-4 праскови, нарязани на тънки шайби, настъргания бял шоколад и охладения крем.

Нанасяме тънък слой от крема по дъното на формата. Първият слой е от бишкоти, които леко топваме в прасковения сироп. Върху тях нанасяме от крема, а върху него подреждаме нарязаните праскови.

Вторият пласт е отново от бишкоти, които покриваме с крема. Третият пласт подреждаме от какаовите бисквити, напоени за кратко в сиропа, ей тъй за цвят. Подреждаме отново праскови и покриваме с крем.

Накрая завършваме тортата с бишкотен пласт, покрит с крем, като не забравяме да оставим около 4-5 с.л. от него.

Покриваме формата със стреч фолио и я оставяме за 24 часа в хладилника, за да стегне.

На следващия ден приготвяме карамелизираните праскови.

В дълбок тиган изсипваме сиропа от компота (той е много сладък, точно за такива десерти). Прасковите, освен за по-деликатната сладост в десерта, допринасят и за неговата ефирност.

Оставяме го на ниска температура, за да се редуцира. В края на сгъстяването прибавяме кафявата захар. Когато карамелът промени цвета си прибавяме сметаната. Сосът се редуцира още 5-7 минути и поставяме белените праскови.

Карамелизираме ги от двете страни и ги поставяме в чиния.

Карамелената смес изсипваме върху леко намазнена хартия за печене. Посипваме нарязаните на едро ядки от бразилския орех (най-вкусна е със бадеми или орехи, но не разполагах с тях в момента).

Изваждаме охладената бисквитена торта от формата. С останалия крем заглаждаме облата част на тортата, където залепваме бишкотите.

Посипваме десерта с бял шоколад. Върху него разполагаме карамелизираните праскови, а между тях посипваме щедро карамеления сироп и ядките.

Греховната бишкотена торта с карамелизирани плодове завързваме с панделка, чийто цвят избрах със златистия прасковен карамел.

Поднасяте бишкотената торта охладена и с чашка ликьор, напук на дъждовното време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: