Ирландски сладък хляб със стафиди (Barmbrack)

Sonya SimeonovaSonya SimeonovaНовак421646
08/11/2019
"Сладък хляб със стафиди, който може да хапвате без нищо върху него, пак ще ви се услади "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо170
  • Преглеждания за месеца170
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • златна стафида - 1/2 ч.ч., накисната за няколко часа в чая
  • сушени плодове - 1/2 ч.ч. *
  • чай от дюли - 1 ч.ч. сварен и охладен, микс с ябълки и сини сливи
  • брашно - 2 1/2 ч.ч. + още за доомесване
  • индийско орехче - 1 щипка настъргано
  • морска сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • суха мая - 1 с.л.
  • какаово масло - 1/2 ч.ч., разтопено на водна баня
  • мляко от слънчогледови семки - 1/2 ч.ч. *
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този Бармбрак е в постен вариант. Ако искате да е в блажен, заменете какаовото масло с нормално такова и заменете млякото от слънчогледови семки* (1/2 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки, накиснати във вода за няколко часа и пасирани) с прясно краве мляко в същите количества.

Брашното се пресява и се смесва с маята, солта, захарта и индийското орехче. В средата се прави кладенче и се добавят какаовото масло, млякото от слънчогледови семки и чаят.

Замесва се, като по средата на месенето се прибавят нарязаните на ситно сушени плодове* (череша, джинджифил, портокалови корички, корички от цитрон) и стафидите.

Хубаво омесеното тесто се оставя да втаса в намазнена със зехтин купа, до удвояване на обема, след което се премесва отново, разделя се на две части, които се оформят като хлебчета.

Сладкият хляб се поставя се в тавата, в която ще се пекат, върху пекарска хартия в тава и отново се оставят да втасат до удвояване на обема.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час или до готовност.

Може след изстиването на ирландския сладък хляб със стафиди хлебчетата да се поръсят с пудра захар или да се оставят натурални.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
08.11.2019 22:16
харесва ми, че е веган вариант, и е подходящ за постите
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
09.11.2019 19:44
Да, подходящ е за постите. Радвам се, че Ви харесва ! Поздрави!
0
0