Начин на приготвяне
Почистваме гъбите, белим и измиваме старателно. Нарязваме ги на ситни парченца. Кромид лука белим и настъргваме на ренде. Зеления лук измиваме, почистваме коренчетата и наситняваме бялата част и перата.
Ориза измиваме добре в няколко води. Слагаме го в купа. Заливаме ориза със студена вода и оставяме така, докато приготвим другите продукти.
В олио (4-5 с.л.) слагаме гъбите, кромида и зеления лук. Ръсваме черен пипер на вкус. Наливаме топла вода и задушаваме, докато изври водата. Тогава запържваме гъбите и лука, като разбъркваме. Прибавяме сол, нарязани листа пресен джоджен и отцеден от водата ориз.
Ръсваме пушен червен пипер (1/2 к.л.) и наливаме чаена чаша топла вода. Разбъркваме и пресипваме сместа в тавичка. Доливаме още топла вода (2 ч.ч.).
Слагаме тавичката в нагрята силна фурна и печем до готовност.
В купичка сипваме натурално царевично нишесте и бакпулвер. Наливаме студена вода и разбъркваме да се разтворят.
В тенджерка наливаме олио (3-4 с.л.) и сипваме царевично брашно (2 с.л.) и бяло брашно (1 с.л.). Разбъркваме няколко пъти. Ръсваме сол и куркума на вкус. Дръпваме тенджерката от котлона и изливаме водата с разтворените в нея нишесте и бакпулвер. Разбъркваме и връщаме на котлона.
Варим, докато сместа се сгъсти и придобие вид на качамак или крем (при необходимост може да долеем вода или да прибавим още нишесте). Така приготвената заливка (може да увеличим количеството на съставките, за да получим повече заливка), разпределяме върху постната дробсарма и запичаме във фурна на горно нагряваме за още няколко минути, за да се стегне допълнително заливката.
Готовата дроб сарма с гъби изваждаме от фурната и оставяме за 5 минути и тогава нарязваме на порционни парчета.
Сервираме дробсармата с гарнитура по вкус.