Начин на приготвяне
Агнешкият комплект (агнешки бял и черен дроб, сърце, чревца, момици, бъбрек) сварявам до готовност (около 1 час), като бульонът от варенето се запазва и прецежда. Варя, докато дреболийките омекнат напълно.
След това оставям леко да се охладят и нарязвам на кубчета. Лукът нарязвам на дребно и задушавам в олиото. След това добавям ориза и пържа, докато стане прозрачен.
Прибавям нарязаните гъби. Смесвам с нарязаната на ситно агнешка дреболия и запържвам още малко.
Всичко това подправям със сол и джоджен. Изсипвам в тавичка и заливам с бульона. Пека на силна фурна около час или докато оризът поеме течността.
След това заливам със смес от разбитите прясно мляко, брашно и яйца и връщам във фурната за още 15 минути или докато получи приятен загар заливката.
След изпичането дроб сармата се поръсва с пресен магданоз и се сервира топла с кисело мляко.