Начин на приготвяне
Разрових из нета и открих тази родопска рецепта за качамак с месо. Нарича се още Пареник и е много вкусно, защото си го хапнах за вечеря.
Ето как се приготвя.
Сваряват се картофи, обелени на парченца, и с малка част от водата се намачкват на пюре.
Сипват се тенджера, налива се водата с щипка сол и когато заври, добавяме царевичното брашно и разбъркваме, да няма бучки. Готви се на умерен огън и ако все пак се получат бучки, просто ги извадете с решетъчна лъжица и бъркайте, докато сгъсти и започне да прави мехурчета.
Сваля се от котлона, да се охлади леко.
През това време в тавичка /аз ползвах малка 15 см/ сипваме свинско месо от буркан да се затопли и се разтопи мазнината. Ползвах свинско месо, нарязано на хапки, загрява се в тавата или тигана.
Чуква се 1-2 яйца и се разбърква, докато стегнат, и сваляме от котлона.
Отгоре се залива с горещия качамак и с малка лъжичка се оформят ямки.
Загрява се масло, добавя се червен пипер, разбъркваме и оставям, докато натроша върху качамака с месо сиренце.
С лъжичка се взема от запръжката само светлата част от мазнината и заливаме родопския качамак.
Много вкусна родопска гозба.
Да ви е вкусно !
Аз приготвих с 500 мл вода и намалих царевичното брашно на 1 чаша, както и другите продукти!
Коментари