Качамак по родопски с месо

12/11/2019
"Не си мислете, че като е качамак, не можем да му сложим и малко месце - можем и още как "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо655
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • картофи - 2 бр. сварени
  • царевично брашно - 300 г
  • вода - 800 г
  • яйца - 1 - 2 бр.
  • масло - 60 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • свинско месо - сварено или запържено от буркан
  • сирене 150 г натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрових из нета и открих тази родопска рецепта за качамак с месо. Нарича се още Пареник и е много вкусно, защото си го хапнах за вечеря.

Ето как се приготвя.

Сваряват се картофи, обелени на парченца, и с малка част от водата се намачкват на пюре.

Сипват се тенджера, налива се водата с щипка сол и когато заври, добавяме царевичното брашно и разбъркваме, да няма бучки. Готви се на умерен огън и ако все пак се получат бучки, просто ги извадете с решетъчна лъжица и бъркайте, докато сгъсти и започне да прави мехурчета.

Сваля се от котлона, да се охлади леко.

През това време в тавичка /аз ползвах малка 15 см/ сипваме свинско месо от буркан да се затопли и се разтопи мазнината. Ползвах свинско месо, нарязано на хапки, загрява се в тавата или тигана.

Чуква се 1-2 яйца и се разбърква, докато стегнат, и сваляме от котлона.

Отгоре се залива с горещия качамак и с малка лъжичка се оформят ямки.

Загрява се масло, добавя се червен пипер, разбъркваме и оставям, докато натроша върху качамака с месо сиренце.

С лъжичка се взема от запръжката само светлата част от мазнината и заливаме родопския качамак.

Много вкусна родопска гозба.

Да ви е вкусно !

Аз приготвих с 500 мл вода и намалих царевичното брашно на 1 чаша, както и другите продукти!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
12.11.2019 22:16
родопската кухня е една от най-вкусните
0
0