Начин на приготвяне
В тенджерка се сипват две чаши с вода и слагаме на котлона да заври. Добавя се малко сол.
В друг съд се смесват царевично брашно и водата от третата чаша. Разбърква се на хомогенна смес и сипваме към врялата вода.
Може да се загрее цялото количесто вода и да се сипе царевичното брашно на тънка струя. Разбърква се, докато сгъсти.
Бърка се с телена бъркалка с дълга дръжка, защото пръска. Това се прави да не се получат бучки, но при нужда може да се пасира на гладка смес.
Когато качамакът е готов, в малко тиганче се загрява олио, а може и с масло. Добавя се от червения пипер и сваляме да не изгори и да горчи.
В две чинии сипваме от качамака по добруджански, отгоре се настъргва или натрошава сирене, залива се с червения пипер и отново се сипва качамак, сирене и запръжка.
Хапва се топъл, може и с чаша айран!
Коментари