Начин на приготвяне
Всъщност бях започнал да готвя зеле. Имах останали няколко буркана кисело зеле, а и фризера реших да поразчистя и извадих пилешкото филе.
Когато го размразих, реших, че е грехота да сложа и нежните каренца от пеперудите и ги заделих.
Преди време си бях сгънал прилежно опаковка от ориз /винаги се заглеждам по предложените рецепти от опаковките, за да разнообразявам менюто си и да експериментирам/ и реших, че е дошъл удобният момент.
Не съм опитвал ризото, но не знам защо съм убеден, че не е моят вкус. Затова си го сготвих по моя начин.
Сложих ориза да се вари с малко сол 1 към 4 на единия котлон, а на другия си сварих яйцата. Пилешкото си накълцах на 2-сантиметрови парченца.
Махнах яйцата от огъня и задуших месцето с масло и олио. Оризът вря 10 минути и го изключих. Яйцата обелих и рендосах, а след още 10 минути беше готово и пилето.
Изсипах при него яйцата и след 2 мин го дръпнах от котлона.
Когато реших, че ще ползвам кашкавал, го сложих в камерата, защото се стяга и по-лесно се рендосва после...извадих го и го подготвих, а оризът вече беше изпил водата в тенджерата.
Изсипах при него пилето с яйцата и зарових за подходящ за количеството съд, в който да притисна хубаво сместа, с цел да и придам форма на малка торта....намерих стар, дълбок и с равно дъно тиган без дръжка. Изпълних си замисъла....
Сега затърсих широка чиния за сервиране и аранжиране....намерих с коледни мотиви, но празникът наближава, все пак...
След това успокоение се прицелих в нейния център и захлупих тигана върху нея. Излезе много лесно заради мазнинката.
Поръсих ситно рендосания кашкавал и се поздравих, че в периода на издирването на съдове сместа вече не беше толкова гореща - кашкавалът щеше да се разтопи, а после да се втвърди, което винаги ме дразни при рязане.
Как приготвих доматения сос? Извадих кутийка с пюре от запасите, беше в гаранционен срок, чудесно. В хладилника имаше отворена лютеница - сложих 3-4 лъжици, тя си е с подправки и сол, разбърках и полях около тортата.
Поръсих ориза с пиле със свеж магданоз, който ми наскуба съседката от нейния двор, че в това топло време още расте. Избягвам много сол, но на масата сложих соев сос, за който иска.
Да ви е сладко!
Коментари