Начин на приготвяне
Измиваме патешките бутчета от крила (500 г маншони), при необходимост почистваме от пера и заливаме с вода.
Слагаме да се сварят, като в началото на завирането обираме образувалата се пяна.
Варим половин час и при бутчетата слагаме и почистени, обелени и старателно измити цели картофи (3 бр.). Моркова и лука белим, измиваме и нарязваме. Слагаме и тях при патешкото и картофите.
Варим патешката супа, докато се сварят и омекнат всички съставки. Тогава изваждаме патешките бутчета и картофите.
В купа или чиния намачкваме картофите с вилица (не е задължително да са фино смлени). Слагаме пасираните картофи в супата.
Патешките маншони обезкостяваме и нарязваме месото на ситно и също като картофите - прибавяме в супата. Посоляваме и ръсваме черен пипер, куркума и стрити сушени листа целина в количества по вкус.
Слагаме фидето и варим още - до готовност. При необходимост доливаме топла вода.
Сварената супа дръпваме от котлона и приготвяме застройката. В касерола или тенджерка смесваме кисело мляко с яйце , брашно (1 ч.л.) и щипка лимонена киселина.
Разбъркваме хомогенно и слагаме на котлона. Варим застройката с непрекъснато разбъркване с бъркалка, докато се сгъсти като крем.
Снемаме от котлона и като продължаваме разбъркването, наливаме няколко черпака от врялата супа.
Получената застройка изливаме в супата, разбъркваме и сервираме гореща сгряващата патешка супа.