Начин на приготвяне
Бурканът с кисели краставички се отваря, отцежда се водата и краставичките се нарязват на ситно. Оставят се настрани да се доотцедят добре.
Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.
Добавя се кисело мляко към купата с яйцата.
Втори път се отстранява водата, която киселите краставички си пускат. След това се добавят към забърканата смес. Важно е да се са се отцедили добре, за да не попива вода в корите и баницата да стане прекалено втиклена.
Накрая се добавя содата бикарбонат.
Няколко листа се намачкват, за да стоят рошаво, и се слагат на дъното на тавата. Слага се малко от сместа, след което се покрива с нови няколко намачкани листа. Повтаря се до запълване на тавата.
Преди слагане във фурната баницата с шунка се намазва отгоре с малко олио и едно разбито яйце.
Пече се в предварително загрята фурна до готовност (около 30 минути).
Готовата баница с шунка и кисели краставички се съчетава със солени добавки и айрян.