Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Шкембе чорба в тенджера под налягане

Шкембе чорба в тенджера под налягане

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Шкембе чорба в тенджера под налягане6 / 6
25/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
5
"Шкембе чорба, приготвена в тенджера под налягане - опитайте и вижте разликата във вкуса"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 800 г - 1 кг
  • телешки кокал - 1 бр.
  • бахар - 2 - 3 зрънца
  • черен пипер - 6 - 7 зрънца
  • прясно мляко - 1 л.
  • кисело мляко - 350 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 50 - 60 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - за поднасяне, едро смлян (или натрошени, сухи люти чушки)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • оцет - 60 - 80 мл или според вкуса
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първа важна стъпка за приготвяне на хубава шкембе чорба е самото шкембе да бъде добре почистено.

Това може да сторите сами, заливайки с вряла вода и изстъргвайки го, а после накисвайки в оцет и няколко лъжички сода бикарбонат за 30 минути. Тази процедура се повтаря два-три пъти, като шкембето се изпира подобно на дреха и се накисва отново.

Има и други начини за почистването му, но като цяло все си е трудоемко и отнема време, затова имате възможност да изберете опцията да го закупите вече чисто, обработено и избелено. Дори и в такъв вид обаче е хубаво да го кипнете веднъж и изхвърлите водата.

Друго нещо, което би ви спестило много време е да сварите шкембето в тенджера под налягане. В тази рецепта ще се спрем именно на този вариант.

Сложете в тенджерата, заедно с кокала, бахар и зърната черен пипер и залейте със студена вода, така че да го покрива 3-4 пръста.

Варете 1 час, но имайте едно наум, че предвид качеството на шкембето може да се наложи да се вари и повече. Понякога на пазара вместо телешко ни предлагат говеждо например, а то е по-упорито при варене. Опитайте дали е омекнало добре и ако се наложи варете още 20-30 минути, след което оставете да си изстине в тенджерата без да я отваряте. Трябва да стане толкова меко, че да се топи в устата.

Прецедете бульона и отстранете кокала, а шкембето нарежете на парчета с големина каквато ви харесва. Ако бульона ви се види много мазен оставете лойта да се утаи на повърхността и я отстранете.

Отново върнете на котлона бульона с шкембето и загрейте заедно с прясното мляко и тук е моментът да посолите на вкус.

Отделно разбийте жълтъците с киселото мляко (някои ще кажат, че се прави само с един вид мляко, но аз го приготвям така и това за мен е най-вкусният и добър вариант). Налейте тази смес в тенджерата с топлото ястие и разбъркайте. Оставете да си покъкри на бавен огън.

Загрейте маслото на умерен до тих огън и когато започнат да излизат мехурчета ( без да позволявате да прегаря) сипете червения пипер, разклатете съда, за да се разнесе и запържи за секунди и веднага дръпнете от огъня и излейте в чорбата.

Поднесете шкембето горещо със счукан чесън, смесен с оцет и лют едросмлян червен пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Няма смисъл в поставянето на оцет И сода бикарбонат заедно. Единственото, което се случва е да се неутрализира содата и да се образува въглероден двуокис, вода и натриев ацетат.
23.02.2022 21:41
2
1
Покажи всички подкоментари