Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплена вода, заедно със захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и прибавете солта. Разбъркайте и направете кладенче.
Прибавете всички продукти за тестото, без маслото. Замесете меко тесто. Веднага го разделете на четири равни части. Оформете на топчета и ги покрийте с памучна кърпа за 10-15 минути, колкото тестото да се отпусне.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко.
Върху набрашнен плот разточете всяко топче на тънка кора, с дебелина около 0, 5 см. Намажете ги с масло и ги поставете една върху друга. Последната само разточете. Оставете за 5 минути и след това разточете отново всички заедно. С остър нож разрежете на ленти с ширина 3 см. След това нарежете напречно, за да се получат квадрати.
Намажете малка тава с масло. Може да ползвате както кръгла, така и правоъгълна тава, дори и форма за кекс.
Наредете нарязаните квадрати на два или три реда, като оставяте място между тях. Не се стремете да са правилно подредени. Оставете питката да втаса за 20-30 минути на топло, покрита със стреч фолио.
След като е удвоила обема си, я намажете внимателно със силиконова четка с останалото масло.
Поръсете със семена по избор и сложете да се пече в загряна фурна на 160 градуса с вентилатор за 15 минути. След това увеличете температурата на 180 градуса и печете още 15 минути, до приятен загар.
Много вкусна питка с масло с пухкава вътрешност и хрупкава коричка. Не се колебайте да приготвите тази лесна рязана питка с масло за любимите си хора!