Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Задушен ориз с гъби, нахут и скариди

Задушен ориз с гъби, нахут и скариди

Dimitrov ZhikataDimitrov Zhikata
Новак
13
Задушен ориз с гъби, нахут и скариди
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г Басмати, може и обикновен бял
  • гъби - 500 г - печурки или други, по избор
  • лук - 1 глава (за ориза)
  • зелен лук - 2 вр. за гъбите
  • тиквички - 2 бр. средно големи
  • скариди - 150 г белени
  • чесън - 4 скилидки
  • грах - 100 г зелен от консерва
  • масло - 100 г
  • пармезан - 20 г
  • кокосово масло - 2 с.л. или зехтин
  • нахут - 1 консерва
  • боб - 1 консерва, червен
  • къри - 30 г
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • мащерка - 1 щ.
  • босилек - 1 щ.
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера нарязваме главата лук на ситно заедно с тиквичките на кубчета и 2-те скилидки чесън и запържваме с 20 г масло и 1 с.л. кокосово масло. След като се задушат, прибавяме измития ориз и вода в съотношение 1 към 3. Като заври малко, прибавяме кърито, черния пипер, сол на вкус, пармезан, босилек и оставяме да ври до готовност.

Отделно в дълбок тиган с капак слагаме останалото масло и 1 с.л. кокосово масло, като нарежем зеления лук и гъбите (гъбите може и цели по желание). След като се задушат 10 мин., прибавяме останалите 2 скилидки чесън и подправките (мащерка, босилек, сол и черен пипер на вкус). След около 10 мин. махаме капака на тигана и оставяме за още 5 мин.

След като всичко е готово, е време да сервираме.

В чиния средно голяма най-отдолу слагаме ориз със скариди и тиквичките, после малко нахут и червен боб и накрая най-отгоре поставяме гъбите със зеления лук. Поднасяме нашия задушен ориз с гъби, нахут и скариди.

Вкусен задушен ориз - да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: