Начин на приготвяне
Загряваме фурната (с вентилатор) до 160 градуса.
Втриваме 1 ч.л. масло върху чесъна, увиваме го във фолио и печем 20-30 минути, докато стане много мек при натискане. Оставяме да изстине печеният чесън.
Разтваряме бульона в 1.5 литра вряща вода.
Загряваме 1 зехтина в широк и дълбок тиган. Запържваме парчетата пиле до златисто. Оставяме ги настрана. Запържваме лука за 10-15 минути, докато омекне и стане полупрозрачен.
Прибавяме ориза към нашето ризото с пиле и готвим няколко минути, след това сипваме доматите и оставяме да къкри.
Бъркаме непрекъснато и започваме да добавяме постепенно от бульона, като изчакваме течността да се абсорбира, преди да добавим следващата.
Когато сложим и последната част от бульона и оризът е мек (след около 25 минути) добавяме пилешко месо, печеният чесън (пюриран) и 50 г сирене.
Махаме от котлона ризотото, прибавяме маслото, разбъркваме и покриваме тигана.
Оставяме доматеното ризото за 5-10 минути преди сервиране, поръсваме с останалото сирене и черен пипер.