Начин на приготвяне
Сложете на котлона вода с малко сол. Когато заври, пуснете вътре пилешкото месо, нарязано на едри парчета. След 3-4 минути (ако парчетата пиле са много дебели, може и малко повече) добавете и броколите, накъсани на розички, и без твърдите пънчета.
Варете 5 минути и дръпнете от огъня.
С решетъчна лъжица извадете месото и зеленчука и ги накълцайте на парченца - пилето на едри кубчета, а броколите на ситно. Бульонът върнете на котлона при минимална температура, за да се поддържа горещ до момента на използването му.
Накълцайте пресния лук, без да слагате всичките зелени части. Нарежете на ситно и чесъна и ги запържете в зехтина за 3-4 минути на умерен огън.
Сложете Арборио ориза и запържете и него за две минутки разбърквайки.
Налейте виното и продължете бъркането още минута, след това започнете да наливате бульона на 2-3 части. Докато една част не се поеме, не слагайте следващата и не спирайте да разбърквате, за да се освободи хубаво нишестето и да стане ризотото кремообразно. Общото количество на бульона трябва да е около 600 мл, а времето за готвене е 14-15 минути или докато оризът набъбне и стане крехък, но зрънцата са целички и отделно едно от друго, не преварени.
Сложете маслото и пармезана, пилето и броколите и гответе още минута- две.
Сервирайте ризотото с пиле и броколи на момента, поръсено със още пармезан по желание, пресен скълцан босилек и млян черен пипер.
Добър апетит!