Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита баница с къпани кори

Вита баница с къпани кори

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вита баница с къпани кори9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"За вас не знаем, но ние се събуждаме сутрин с аромат на вита баница с къпани кори"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. големи
  • брашно - 400 г + за поръсване и доизмесване
  • сол - 3 щипки + за подсоляване на водата
  • сирене - около 350 г
  • масло - 200 - 220 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се чукват в купа и леко се разбиват със солта. Към тях се пресява 300 г брашно и се бърка, докато яйцата го поемат.

Малко по малко се добавя останалото брашно, а когато тестото започне да се отделя от стените на купата, се прехвърля на набрашнен плот. Меси се, докато спре да лепне и стане гладко и еластично.

Брашно се поръсва, докато е необходимо, но се внимава тестото да не става твърдо.

Оставя се да почине 10 минути, пак се премесва и разделя на 8 топки, които също почиват 10-15 минути.

Голяма тенджера с подсолена вода се загрява на котлона до кипване и огънят се намаля до минимум. Отделно се пълни със студена подсолена вода още един голям съд. Може да се използва и широка и по-дълбока тава.

Топките тесто се разточват на много тънки кори върху обилно набрашнен плот и се поставят една върху друга с пласт хартия за печене помежду им.

После се потапят една по една в горещата вода за секунди и веднага се преместват в студената.

Бързо се разстилат върху пласт хартия или чиста кърпа и всяка се маже с разтопено масло, поръсва се със натрошено сирене, завива се на руло и се подрежда в тава.

При този процес се иска майсторство и бързина, тъй като има опасност корите да се накъсат при потапянето. Това не би било проблем, ако правим наложена къпана баница, но при витата баница не е много добре, за да не излиза плънката.

Затова има друг по-лесен и безопасен начин. След като се разточи кора, се маже обилно с масло, отгоре се натрошава сиренето и се завива. Така вече завитата кора се хваща в двата края и се потапя по описания по-горе начин.

Корите се подреждат под формата на охлюв в тава -28-30 см диаметър, предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Отгоре се маже обилно с масло.

Витата къпана баница се пече в загрята на 180 градуса фурна докато почервенее.

След като е готова, се напръсква с вода, завива се с кърпа и така се оставя баницата за около 20 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Аплаузи, Дани! Впечатляваща рецепта изпипана до съвършенство. Предусещам уханието на печивото и превъзходните му вкусови усещания. Приемам предизвикателството за рецептата. Поздрави!
29.11.2019 22:56
1
Rositsa Ivanova
Rositsa Ivanova
Тази баница в номер 1! Браво, Дани :)))
29.11.2019 11:43
2