Ориз със свински гърди и зеленчуци

Румяна С.Румяна С.Новак502877
02/12/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо158
  • Преглеждания за месеца157
  • Преглеждания за седмицата60
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ориз - 200 г
  • свински гърди - 400 г без кост
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • моркови - 1 средно голям
  • доматено пюре - 3 с.л. или 200 мл домати от консерва
  • олио - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • чили на прах - по желание
  • червен пипер - 1 щипка
  • куркума - 2 щипки
  • чеснов пипер - 1 щипка
  • вода - 3.5 ч.ч. (или бульон)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ориза измиваме добре с хладка вода и го оставяме в студена вода да престои 20-тина минутки. Лукът, морковът и скилидките чесън нарязваме на ситно, свинските гърди режем на малки парчета.

В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио и леко запържваме лука, чесъна и моркова на умерен огън. След като се задушат зеленчуците добавяме отцедения от водата ориз, овкусяваме с подправките, разбъркваме и след няколко минутки добавяме и доматите, аз използвах 150-200 мл домати консерва, като използвах и целите доматчета в нея. Разбъркваме за 4-5 минути и махаме от котлона.

В подходяща тава слагаме 1 с.л. олио и нарязаните на дребно свински късчета. Овкусяваме ги със сол, черен пипер, чили на прах по желание, чеснов пипер и върху тях изсипваме оризът със зеленчуци. Добавяме и 3.5 ч.ч. вода/бульон.

В предварително загрята фурна на 200 градуса печем за около 45-50 минути, докато водата изври от ориза, всяка фурна пече различно, наблюдавайте.

Готовия ориз на фурна може да поднесете с нарязан на ситно магданоз.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар