Начин на приготвяне
Бобът се накисва в гореща вода за няколко часа, докато се сбръчка и попие водата.
Налива се вода в тенджера, заедно с боба, изчаква се да се получи пяна и да кипне и се изхвърля тази вода, а бобът се прецежда и изплаква. Слага се в гърнето. Чушките, морковите, лукът и доматът се нарязват на ситно и се прибавят към боба.
Поръсва се всичко с черния пипер, джоджена, девесила, 2-3 с.л. олио, налива се вода в двойно количество на продуктите, захлупва се с капака и се слага в студена фурна.
Включва се на 200 градуса, докато заври, след което се намалява на 170 и се готви в продължение на около три часа или докато бобът се свари хубаво. Накрая се посолява.
В касерола се загрява останалото олио, запържва се брашното, добавят се червения пипер, доматите и захарта и се разрежда с бульона на боб чорбата.
Запръжката се изсипва в гърнето и се допича за още 20-30 минути.