Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Печен заек с вино и ароматни билки

Печен заек с вино и ароматни билки

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Печен заек с вино и ароматни билки
Снимка: Сергей Анчев
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
280 мин.
Порции
6
"Не е нужно да четем надолу, за да решим да сготвим тази рецепта още днес - заек на фурна с ароматни билки и вино, тя говори сама за себе си"

Необходими Продукти

  • заек - 1. 5 - 2 кг изчистен, питомен
  • пушено свинско месо - 250 г бекон или гърди
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 2 ч.ч. пилешки или телешки
  • мазнина - 4 с.л. растителна
  • бяло вино - 1 ч.ч. сухо
  • лимони - 1 бр.
  • ябълки - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • чушки - 1 червена
  • целина - 2 стръка едра
  • розмарин - клонче
  • джоджен - 1 стрък
  • девесил - 1 стрък
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се осолява отвътре и отвън и се натрива с 2 с.л. от мазнината, червения пипер и сока от половиния лимон.

В останалата мазнина се задушават нарязаните пушено месо, ябълка, лук, чушка и целина. Добавят се оризът, бульонът, сокът от лимона и черния пипер. Оставя се да къкри, докато оризът поеме.

Заекът се напълва с плънката и се зашива добре. Поставя се в подходяща тава, добавят се виното, розмаринът, джодженът и девесилът.

Завива се плътно с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 140 градуса за 4 часа.

Маха се фолиото и се пече още 15-20 мин. на 200 градуса, като се залива със соса. Страхотен печен заек!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: