Амонячни коледни курабии

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37191711
Амонячни коледни курабии
Снимка: Кристина Бонева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
30
"Нека са добре охладени преди да ги хапнете, коледни курабийки, които ще ви спечелят още с аромата си"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 2 пак.
  • брашно - около 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От едното яйце се отделя жълтъкът - за намазване на курабийките.

Другото яйце и белтъкът се разбиват заедно със захарта и олиото. Смесват се с киселото мляко, в което предварително са добавени двата вида сода.

Разбърква се добре и се прибавя пресятото брашно.

Меси се до образуване на гладко тесто, което се разточва на кора с дебелина около 1 см и се изрязва с формички.

Изрязаните курабийки се нареждат в тава, чието дъно е застлано с хартия за печене.

Между тях трябва да се остави разстояние, защото се надуват. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със захар.

Коледните курабии се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути.

Амонячните коледни курабии се консумират напълно изстинали, защото докато са топли, имат лек дъх на амонячна сода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: