Начин на приготвяне
От едното яйце се отделя жълтъкът - за намазване на курабийките.
Другото яйце и белтъкът се разбиват заедно със захарта и олиото. Смесват се с киселото мляко, в което предварително са добавени двата вида сода.
Разбърква се добре и се прибавя пресятото брашно.
Меси се до образуване на гладко тесто, което се разточва на кора с дебелина около 1 см и се изрязва с формички.
Изрязаните курабийки се нареждат в тава, чието дъно е застлано с хартия за печене.
Между тях трябва да се остави разстояние, защото се надуват. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със захар.
Коледните курабии се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути.
Амонячните коледни курабии се консумират напълно изстинали, защото докато са топли, имат лек дъх на амонячна сода.