Печено пиле за Нова Година

ЗорицаЗорица
Гуру
956
264
3067
5
05/12/2019
"Новогодишната трапеза ще придобие съвсем друг вид, ако сервирате цяло печено пиле и подходящо питие към него "
Приготвяне15 мин.
Готвене70 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 660
  • Преглеждания за месеца206
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и се подсушава.

Кожата на пилето се отлепва откъм гърба внимателно в посока от шията към бутчетата и трътката, след което пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

В купичка се смесват продуктите: пипер меланж, сол, зехтин, къри, горчица, пушен червен пипер, едро смляно чили (по желание) и щипка канела, заливат се със сока от единия лимон.

Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре, под кожата и от вън.

Пилето се оставя поне за час на хладно, за да се овкуси, след това се прехвърля с гърдите надолу в глинен гювеч или в друг подходящ съд с капак.

Главите чесън се обелват само от външните листа и се разрязват през средата. Половината от чесъна се поставя в корубата на пилето заедно със стръковете розмарин, парчето джинджифил и добре измития цял лимон, надупчен с нож на няколко места.

Около пилето се поставят целите необелени ябълки, почистени само от дръжките и останалите половинки чесън. Налива се бялото вино и върху пилето се нареждат парченцата масло.

Съдът с бъдещото печено пиле се захлупва и се слага в долната част на фурната.

Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час, час и малко. В края на печенето отхлупете съда и върнете във фурната за апетитна хрупкава коричка на това разкошно печено пиле за Нова Година.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар