Постни понички

08/12/2019
"Постни понички, чийто аромат се носи навсякъде вкъщи и е чудесен начин да събудиш любимия човек "
Приготвяне10 мин.
Готвене16 мин.
Общо26 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 138
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г
  • бадемово мляко - 160 - 170 мл (или вода)
  • суха мая - 5 - 6 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • олио - за пържене и намазняване на ръцете
  • пудра захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Брашното се пресява в купа и се смесва със сухата мая и щипките захар и сол.

2. Налива се бадемовото мляко и с шпатула се бърка до пълното усвояване на течността от брашното и образуване на глутенови връзки.

Трябва да се получи меко тесто, което не се меси, а само се бърка с шпатулата, докато стане еластично и гладко. Може да се помага и с ръце, но трябва да са намазнени и просто да се сгъва и притиска тестото.

3. Купата се покрива с кърпа и оставя така за 40 минути. Сухата мая не бухва толкова като живата, но при самото пържене поничките се надуват много.

4. Олиото се загрява на умерен до силен огън (от 9 степени на 7-ма или 8-ма, като се варира).

5. С намазнени ръце се откъсват малки парченца тесто, овалват се на топче, после леко се сплескват и както са в шепата ви, се пробождат с палец, за да се пробие дупчица. След това поничката се хваща с пръсти и леко разтегля, така дупката се уголемява и няма да се скрие при бухването в тигана.

6. Оформените понички с дупка веднага се пускат в горещото олио и се пържат до златисто от двете страни.

Стават изключително бързо, затова трябва да сте сръчни и докато изваждате готовите, веднага оформяйте нови и слагайте в олиото.

Не се оформят всички предварително, а се прави своевременно, тъй като тестото е меко и ще се обезформят.

7. Докато са още леко топли, постните понички се овалват в пудра захар и поднасят. Целта е захарта да не се топи прекалено от топлината, а да полепне добре и се навлажни съвсем малко.

Да ви е сладко!

Донът мейкър за пухкави понички-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Донът мейкър за пухкави понички
12.00 лв.
9.24 лв.
Виж ››

Донът мейкър или уред за приготвяне на понички. От вас се иска единствено да приготвите желаната сладка или солена смес за вашите донъти. Донът мейкъра ще свърши всички останало.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар