Понички с айран

Понички с айран
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
03/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Винаги е време за понички, особено ако става дума за сочни понички с айран"

Необходими Продукти

  • айран - 100 мл
  • хладка вода - 100 мл
  • мая - 1 п суха
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 550 - 600 г
  • пудра захар - за поръсване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладка вода с лъжица захар и оставяме да се образуват мехурчета за 10 минути. Сипва се в средата на брашното, добавя се айран, сол, олио, останалата захар и яйцата.

Разбърква се добре с вилица, после се замесва средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса 30-40 минути.

Разделя се на две части и всяка се точи на кора с дебелина от 0.5 до 1 см.

С кръгла формичка или чашка се изрязват кръгчета с диаметър 5 см, а в средата изрязваме с накрайник за пош, защото е малко кръгчето.

Загрява се олио и пържим на среден огън от двете страни до златисто.

Поничките се изваждат се в чиния, поръсваме с пудра захар и сервираме за закуска с хубаво кафе!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: