Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода с лъжица захар и оставяме да се образуват мехурчета за 10 минути. Сипва се в средата на брашното, добавя се айран, сол, олио, останалата захар и яйцата.
Разбърква се добре с вилица, после се замесва средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса 30-40 минути.
Разделя се на две части и всяка се точи на кора с дебелина от 0.5 до 1 см.
С кръгла формичка или чашка се изрязват кръгчета с диаметър 5 см, а в средата изрязваме с накрайник за пош, защото е малко кръгчето.
Загрява се олио и пържим на среден огън от двете страни до златисто.
Поничките се изваждат се в чиния, поръсваме с пудра захар и сервираме за закуска с хубаво кафе!