Постни понички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постни понички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
16 мин.
Общо
26 мин.
Порции
5
"Постни понички, чийто аромат се носи навсякъде вкъщи и е чудесен начин да събудиш любимия човек"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • бадемово мляко - 160 - 170 мл (или вода)
  • суха мая - 5 - 6 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • олио - за пържене и намазняване на ръцете
  • пудра захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа и се смесва със сухата мая и щипките захар и сол.

Налива се бадемовото мляко и с шпатула се бърка до пълното усвояване на течността от брашното и образуване на глутенови връзки.

Трябва да се получи меко тесто, което не се меси, а само се бърка с шпатулата, докато стане еластично и гладко. Може да се помага и с ръце, но трябва да са намазнени и просто да се сгъва и притиска тестото.

Купата се покрива с кърпа и оставя така за 40 минути. Сухата мая не бухва толкова като живата, но при самото пържене поничките се надуват много.

Олиото се загрява на умерен до силен огън (от 9 степени на 7-ма или 8-ма, като се варира).

С намазнени ръце се откъсват малки парченца тесто, овалват се на топче, после леко се сплескват и както са в шепата ви, се пробождат с палец, за да се пробие дупчица. След това поничката се хваща с пръсти и леко разтегля, така дупката се уголемява и няма да се скрие при бухването в тигана.

Оформените понички с дупка веднага се пускат в горещото олио и се пържат до златисто от двете страни.

Стават изключително бързо, затова трябва да сте сръчни и докато изваждате готовите, веднага оформяйте нови и слагайте в олиото.

Не се оформят всички предварително, а се прави своевременно, тъй като тестото е меко и ще се обезформят.

Докато са още леко топли, постните понички се овалват в пудра захар и поднасят. Целта е захарта да не се топи прекалено от топлината, а да полепне добре и се навлажни съвсем малко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: