Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа и се смесва със сухата мая и щипките захар и сол.
Налива се бадемовото мляко и с шпатула се бърка до пълното усвояване на течността от брашното и образуване на глутенови връзки.
Трябва да се получи меко тесто, което не се меси, а само се бърка с шпатулата, докато стане еластично и гладко. Може да се помага и с ръце, но трябва да са намазнени и просто да се сгъва и притиска тестото.
Купата се покрива с кърпа и оставя така за 40 минути. Сухата мая не бухва толкова като живата, но при самото пържене поничките се надуват много.
Олиото се загрява на умерен до силен огън (от 9 степени на 7-ма или 8-ма, като се варира).
С намазнени ръце се откъсват малки парченца тесто, овалват се на топче, после леко се сплескват и както са в шепата ви, се пробождат с палец, за да се пробие дупчица. След това поничката се хваща с пръсти и леко разтегля, така дупката се уголемява и няма да се скрие при бухването в тигана.
Оформените понички с дупка веднага се пускат в горещото олио и се пържат до златисто от двете страни.
Стават изключително бързо, затова трябва да сте сръчни и докато изваждате готовите, веднага оформяйте нови и слагайте в олиото.
Не се оформят всички предварително, а се прави своевременно, тъй като тестото е меко и ще се обезформят.
Докато са още леко топли, постните понички се овалват в пудра захар и поднасят. Целта е захарта да не се топи прекалено от топлината, а да полепне добре и се навлажни съвсем малко.
Да ви е сладко!