Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Щолен с шоколад и лешници

Щолен с шоколад и лешници

Щолен с шоколад и лешници10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"По празниците на масата трябва да се сервира щолен с шоколад и лешници - за още повече сладки моменти"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 200 г
  • извара - 250 г
  • масло - 125 г + 40 г (меко)
  • ванилова захар - 1 пак.
  • лешници - 100 г
  • стафиди - 100 г
  • червени боровинки - 100 г
  • шоколадови капки - 50 г
  • портокали - кората на цитруса
  • лимони - кората на цитруса
  • бакпулвер - 1 пак.
  • ром - 50 мл или няколко капки есенция
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в ром за няколко часа. Може и в топла вода, в която да добавите няколко капки есенция ром.

Маслото и изварата е добре да са със стайна температура. Препоръчително е изварата да е много фина.

Измийте много добре портокала и лимона и настържете корите им фино ренде.

Нарежете лешниците на едро. Може да ги смелите и в блендер на кратки пулсации, за да останат на едри парчета.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер за няколко минути.

Започнете да добавяте на части от мекото масло (125 г) и изварата, като разбърквате след всяко прибавяне, докато сместа стане хомогенна.

След това прибавете настърганите кори от цитрусите.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера.

Започнете да добавяте по малко към сместа, като продължавате да бъркате с миксера. Щом стане трудно сменете приставките с тези за тесто. Оставете си малко от брашното за измесване на плота.

Прибавете шоколадовите капки, лешниците и сушените плодове. Стафидите предварително изцедете и леко подсушете върху домакинска хартия.

Върху набрашнена повърхност доомесете с ръце тестото.

Разделете го на две части. Всяка разточете на набрашнен плот в овална форма, с дебелина около 1 см. Захлупете ги като пица калцоне.

Застелете тавата на фурната с хартия за печене. Прехвърлете щолените и ги покрийте с памучна кърпа.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 1 час.

Малко преди края на печенето извадете от фурната и намажете с разтопено масло (40 г) с помощта на силиконова четка. След това върнете отново във фурната.

Тази процедура повторете още веднъж след няколко минути.

Готовите щолени охладете напълно върху решетка и след това поръсете обилно с пудра захар.

Много ароматен и вкусен щолен с шоколад и лешници, подходящ за предстоящите празници.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: