Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в ром за няколко часа. Може и в топла вода, в която да добавите няколко капки есенция ром.
Маслото и изварата е добре да са със стайна температура. Препоръчително е изварата да е много фина.
Измийте много добре портокала и лимона и настържете корите им фино ренде.
Нарежете лешниците на едро. Може да ги смелите и в блендер на кратки пулсации, за да останат на едри парчета.
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер за няколко минути.
Започнете да добавяте на части от мекото масло (125 г) и изварата, като разбърквате след всяко прибавяне, докато сместа стане хомогенна.
След това прибавете настърганите кори от цитрусите.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
Започнете да добавяте по малко към сместа, като продължавате да бъркате с миксера. Щом стане трудно сменете приставките с тези за тесто. Оставете си малко от брашното за измесване на плота.
Прибавете шоколадовите капки, лешниците и сушените плодове. Стафидите предварително изцедете и леко подсушете върху домакинска хартия.
Върху набрашнена повърхност доомесете с ръце тестото.
Разделете го на две части. Всяка разточете на набрашнен плот в овална форма, с дебелина около 1 см. Захлупете ги като пица калцоне.
Застелете тавата на фурната с хартия за печене. Прехвърлете щолените и ги покрийте с памучна кърпа.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 1 час.
Малко преди края на печенето извадете от фурната и намажете с разтопено масло (40 г) с помощта на силиконова четка. След това върнете отново във фурната.
Тази процедура повторете още веднъж след няколко минути.
Готовите щолени охладете напълно върху решетка и след това поръсете обилно с пудра захар.
Много ароматен и вкусен щолен с шоколад и лешници, подходящ за предстоящите празници.
Да ви е сладко!