Начин на приготвяне
Накиснете боба поне от предния ден в достатъчно студена вода. Ще поеме доста. Каквото е останало недопито, изхвърлете и изплакнете боба.
В голяма тенджера налейте 3 л студена вода и сложете боба. Варете на средна температура, докато поомекне (не трака при бъркане).
Добавете сухите чушки и нарязаните на ситно лук и моркови. Варете около 30 мин.
Добавете нарязаните на ситно и обелени домати, ако са пресни, а ако е консерва, нарежете на ситно и сипете със соса от консервата.
Добавете червения пипер, доматената паста и сухите подправки и подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте добре и варете боб чорбата още 30-40 мин.
Сервирайте боб чорба със люти чушки и домашен хляб.
Съвети:
Бобът е важно да е пресен. Стар боб може и да не се свари никога. Попадал съм на много стар, който и след 7 часа в тенджера под налягане си хруска като фъстъци.
Можете да сложите кисело зеле - измийте го хубаво и нарежете на ситно около 500 г отцедено. Добавете го със сухите чушки.
Можете да сложите мариновано цвекло “чекане”. Измийте го и го оцедете. Нарежете го на малки плочици колкото домино. Добавете го със боба. То има нужда да поври повечко.