Начин на приготвяне
Рибата се почиства много добре от люспите, главите и вътрешностите. След това се измива много добре със студена вода. С нож се отрязват опашките, перките и хрилете.
Каракудата се на парчета по около 4 см в голяма тава за варене на сладко, посолява се на вкус и се залива с 400 мл олио и 250-300 мл качествен винен оцет, изсипва се и едно пакетче черен пипер на зърна, малко бахар и 2-3 листа дафинов лист /по желание/.
Разбърка се добре, завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна (150 градуса).
После се маха фолиото и се запича на 200 градуса още 20 мин. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ). Никаква вода не се сипва.
За това количество се подготвят: 1 кутия доматено пюре, в които се изсипват и разбъркват добре по 1/3 пакетче фино млян кимион, 1/3 буркан (800 мл) стерилизирани краставички (нарязани на колелца), 1/3 буркан (800 мл) маринована червена капия (по желание, нарязана на парченца), 300 г много добре сварен стар фасул, малко замразен грах. По желание може да се добави и чесън на скилидки и магданоз на ситно.
Подготвят се бурканчета, рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало.
Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата, която остава в тавата.
Бурканите с маринована риба се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
Добре е готовите вече буркани да отлежат 2 месеца.
По тази рецепта може да се консервира всякаква друга риба с много кости, като каракуда, платика, скобар, бабушка ....
Аз лично правя два варианта буркани с доматения сок и зеленчуците и само маринована каракуда с чесънче, морков и краставички и зелено /копърче или магданоз/.
Консервата върви за мезе на всичко, особено с ракийка или мастика! Моите гости обожават тази каракуда в буркани!
Да ви е сладко!