Каракуда в буркани

Каракуда в буркани1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
260 мин.
Порции
30
"Едва ли като чуете думата мезе си представяте каракуда в буркани, но след като я опитате, ще започнете"

Необходими Продукти

  • каракуда - 3.5кг /изчистена риба/
  • олио - 400 мл
  • оцет - 250/300мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 пакетче на зърна
  • бахар - 1/2 пакетче
  • дафинов лист - 2 - 3 листа
  • чесън - 1 глава
  • доматено пюре - 1кутия
  • кимион - 1/3 пакетче финно млян
  • кисели краставички - 1/3 буркан (нарязани на колелца)
  • червена капия - 1/3 буркан маринована (нарязана)
  • боб - 300 г много добре сварен
  • грах - малко, замразен
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства много добре от люспите, главите и вътрешностите. След това се измива много добре със студена вода. С нож се отрязват опашките, перките и хрилете.

Каракудата се на парчета по около 4 см в голяма тава за варене на сладко, посолява се на вкус и се залива с 400 мл олио и 250-300 мл качествен винен оцет, изсипва се и едно пакетче черен пипер на зърна, малко бахар и 2-3 листа дафинов лист /по желание/.

Разбърка се добре, завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна (150 градуса).

После се маха фолиото и се запича на 200 градуса още 20 мин. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ). Никаква вода не се сипва.

За това количество се подготвят: 1 кутия доматено пюре, в които се изсипват и разбъркват добре по 1/3 пакетче фино млян кимион, 1/3 буркан (800 мл) стерилизирани краставички (нарязани на колелца), 1/3 буркан (800 мл) маринована червена капия (по желание, нарязана на парченца), 300 г много добре сварен стар фасул, малко замразен грах. По желание може да се добави и чесън на скилидки и магданоз на ситно.

Подготвят се бурканчета, рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало.

Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата, която остава в тавата.

Бурканите с маринована риба се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.

Добре е готовите вече буркани да отлежат 2 месеца.

По тази рецепта може да се консервира всякаква друга риба с много кости, като каракуда, платика, скобар, бабушка ....

Аз лично правя два варианта буркани с доматения сок и зеленчуците и само маринована каракуда с чесънче, морков и краставички и зелено /копърче или магданоз/.

Консервата върви за мезе на всичко, особено с ракийка или мастика! Моите гости обожават тази каракуда в буркани!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: