Начин на приготвяне
Тази сутрин бяхме изненадани приятно: малкият ни студент се прибра с нощния влак - искал да ни види...да му била направила майка му манджа с лук....Естествено, с тези сухоежбини! Купих доволно количество лук - да има!
В дълбока тенджера се запържват последователно, като се добавят през период от 5 мин морковът, скилидките чесън и доматите - всички нарязани на дребно.
Като се изпари водата, приблизително след 10-тина мин, се налива виното.
Задушава се 5 мин и се ръси брашното.
Обръща се два-три пъти и се поръсва червеният пипер, след което се прибавя предварително нарязания на едро лук.
Не ми се размина участието – и аз стоях и белих, и рязах, и ревях, и се чудех: момчетата се хвърлят на пържоли, а на нашия юнак му се прияпо лук.
Добавя се накълцаната червена чушка. Посолява се.
При попска яхния малките лукчета се сваряват предварително, но със стар лук не е нужно да се спазва тази процедура. Така всички сокове от зеленчука си остават в ястието.
Пускат се бахарът и дафиновите листа. Доливат се 2 чаши гореща вода.
Захлупва се тенджерата, намалява се силата на огъня и се разбърква периодично. Лукът ще си пусне соковете, а обемът му ще намалее наполовина.
Ако преди да е уврял лукът, течността се е изпарила, в лучената манджа се налива по чаша вода, но гореща, за да не се прекъсва процесът на готвене.
Няма друг такъв аромат! Лучена яхния се поръсва с пресен магданоз.