Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Лучена яхния вместо пържоли

Лучена яхния вместо пържоли

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54279138
Лучена яхния вместо пържоли
Снимка: Потребител#240543
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Насладете се на класическата лучена яхния, чийто аромат и вкус всички добре познаваме и обичаме"

Необходими Продукти

  • лук - 2, 5 кг. жълт
  • чесън - 2 гл.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 бр. или 2 с.л. дом. пюре
  • сушени чушки - 1 червена
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • бахар - 4 - 5 зърна
  • дафинов лист - 2 - 3
  • брашно - 1 с.л.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази сутрин бяхме изненадани приятно: малкият ни студент се прибра с нощния влак - искал да ни види...да му била направила майка му манджа с лук....Естествено, с тези сухоежбини! Купих доволно количество лук - да има!

В дълбока тенджера се запържват последователно, като се добавят през период от 5 мин морковът, скилидките чесън и доматите - всички нарязани на дребно.

Като се изпари водата, приблизително след 10-тина мин, се налива виното.

Задушава се 5 мин и се ръси брашното.

Обръща се два-три пъти и се поръсва червеният пипер, след което се прибавя предварително нарязания на едро лук.

Не ми се размина участието – и аз стоях и белих, и рязах, и ревях, и се чудех: момчетата се хвърлят на пържоли, а на нашия юнак му се прияпо лук.

Добавя се накълцаната червена чушка. Посолява се.

При попска яхния малките лукчета се сваряват предварително, но със стар лук не е нужно да се спазва тази процедура. Така всички сокове от зеленчука си остават в ястието.

Пускат се бахарът и дафиновите листа. Доливат се 2 чаши гореща вода.

Захлупва се тенджерата, намалява се силата на огъня и се разбърква периодично. Лукът ще си пусне соковете, а обемът му ще намалее наполовина.

Ако преди да е уврял лукът, течността се е изпарила, в лучената манджа се налива по чаша вода, но гореща, за да не се прекъсва процесът на готвене.

Няма друг такъв аромат! Лучена яхния се поръсва с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: