Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Ориз на Фурна»Студентски пилешки бутчета с ориз

Студентски пилешки бутчета с ориз

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54277138151
Студентски пилешки бутчета с ориз
Снимка: Потребител#240543
1 / 4
10/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • вода - 2 л
  • сол - 1 с.л.
  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • ориз - 2.5 ч.ч.
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 1 гл.
  • олио - 150 - 160 мл /малко над 1/2 ч.ч./
  • черен пипер - млян
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, в тенджера с 2 л завряла вода с лъжица сол пускате бутчетата да се обварят за 15-20 мин. Така ще останат по-сочни после при печенето.

Включете фурната да се загрява.

Студентът имаше задачата да измие ориза, докато водата не започне да изтича бистра, т.е. да се измие нишестето по повърхността на зърната.

Второ – нарязвате на ситно лука и чесъна и ги запържвате направо в съда, в който ще печете ястието /аз използвах правоъгълната тава, която е от самата фурна/.

Не се притеснявайте, ако ви се струва, че олиото е много - оризът търпи на мазнина - при готвенето, оризът ще утрои обема си. След 5 мин дръпнете от огъня.

Ау, помощникът ми така педантично е спазвал указанията ми, че зърната ориз бяха започнали да се раздробяват - все му се струвало, че водата изтича мътна. Нищо, ще му е по-вкусно, като е помагал...

Уточнявам: изплакнете между три и пет пъти. Това се прави, за да не се слепи оризът и да стои пръхкав /на отделни зрънца/.

Изсипете ориза при лука и чесъна, размесете и го разпределете равномерно по тавата.

Чак тогава наредете бутчетата. Ако сложите ориза след месото, зърната, които полепнат отгоре, ще останат сухи и ще изгорят при печенето.

Сега започвате да смятате: взимате СЪЩАТА чаша, с която сте мерили ориза, и броите - за 2.5 чаши ориз наливате ПО ТРИ - равно на седем чаши и половина от бульона, в който е вряло пилешкото. Ако няма конкретни указания на опаковката на ориза, че вече не на всички ги изписват, това е пропорцията. Аз добавям и още половин чаша течност.

Ако не ви стигне бульонът, наливате гореща вода, но не добавяйте още сол, преди да сте опитали ястието. Поръсете пилето с ориз с млян черен пипер.

Слагате тавата в средата на сгорещената до 180 градуса фурна отгоре и отдолу за 40 минути и не пипате повече нищо.

Две грешки, които се допускат накрая: струва ви се, че на пилешките бутчета с ориз им трябва още мазнина - не доливайте!

Струва ви се, че трябва още течност - не доливайте!

След изтичане на зададеното време извадете тавата и подредете парченца масълце отгоре.

Върнете студентските пилешки бутчета с ориз в изключената, но топла фурна за 5 минути, но не оставяйте тавата вътре, защото оризът ще изсъхне.

Цялото това блаженство отиде в прилежно подредени и увити във вестници буркани, на дъното на студентския куфар.

И за мене имаше – половин бутче с малко оризец! ? Да е жив и здрав!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: