Начин на приготвяне
Накиснете боба за няколко часа. Изхвърлете водата от накиснатия боб.
Налейте прясна вода и сложете боба да ври за около 5 минути.
Сменете водата отново. Повторете още един път процедурата.
Във дълбока тенджера под налягане изсипете боба с 4 литра вода.
Варете боба 40-45 минути. Когато се свари, посолете боба, не по-рано.
В дълбок тиган налейте олиото, добавете нарязаните лук, моркови, пипер и домати, посолете. Задушавайте около 10 минути.
Когато бобът се свари, добавете задушените зеленчуци с джоджена и чубрицата, лютите чушлета и гответе още 15 минути.
Както може би забелязахте, не ползвам запръжка от червен пипер, защото има зеленчуци и това го прави много вкусен.
Можете да увеличите количеството на всички зеленчуци - още по-вкусен става.
Тази невероятно вкусна рецепта за боб чорба е на моята майка от Добруджанския край и моя баба, която е готвила боба в гърне.
Насладете се на вълшебната боб чорба на мама!