Рибената чорба на мама

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Рибената чорба на мама
Снимка: Потребител#165452
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Много рибени чорби ще опитате, но никоя няма да ви се услади колкото мамината"

Необходими Продукти

  • риба - 500 - 600 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • пащърнак - 1 парче с големина на палец
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • девесил - 1 равна ч.л. сух
  • джоджен - 3 - 4 листенца сух
  • босилек - 3 - 4 листенца сух
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • ориз - 1/3 к.ч.
  • сол - на вкус
  • За застройката
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се сварява с единия нарязан на едро морков, пащърнака и половината глава лук, малко сол и олио. Добре е да е риба с кости, а е по-добре да са поне два различни вида риба.

След като е готова, рибата се вади от бульона, той се прецежда още горещ и се поръсва с девесила. Когато рибата изстине, ако е с кости се почиства от тях добре и се накъсва на парченца.

Сварените моркови, пащърнак и лук се наситняват и се слагат при накъсаната риба. В тенджерата, в която ще варим супата, задушаваме другата половина от главата лук и втория морков, които сме настъргали преди това.

Когато зеленчуците омекнат, към тях се добавя доматеното пюре, разбърква се и се готвят около 5 минути заедно. Прибавят се рибата и сварените зеленчуци от бульона, червен пипер, черен пипер, стритите джоджен и босилек, налива се бульона и се долива вода до желаното количество супа.

Когато заври, вътре се изсипва ориза и се вари още 10-15 минути, докато се разпукне. Когато оризът е сварен, се поръсва и стритата мащерка.Изключва се от огъня и се оставя да почине 10-тина минути.

През това време се приготвя застройката от киселото мляко и яйцето. Супата се застройва и се оставя без капак за 15- 20 минути преди да се консумира. Най- вкусна е студена.

Много рибени чорби съм яла, но никоя не е била толкова вкусна като мамината!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: