Начин на приготвяне
Рибата се сварява с единия нарязан на едро морков, пащърнака и половината глава лук, малко сол и олио. Добре е да е риба с кости, а е по-добре да са поне два различни вида риба.
След като е готова, рибата се вади от бульона, той се прецежда още горещ и се поръсва с девесила. Когато рибата изстине, ако е с кости се почиства от тях добре и се накъсва на парченца.
Сварените моркови, пащърнак и лук се наситняват и се слагат при накъсаната риба. В тенджерата, в която ще варим супата, задушаваме другата половина от главата лук и втория морков, които сме настъргали преди това.
Когато зеленчуците омекнат, към тях се добавя доматеното пюре, разбърква се и се готвят около 5 минути заедно. Прибавят се рибата и сварените зеленчуци от бульона, червен пипер, черен пипер, стритите джоджен и босилек, налива се бульона и се долива вода до желаното количество супа.
Когато заври, вътре се изсипва ориза и се вари още 10-15 минути, докато се разпукне. Когато оризът е сварен, се поръсва и стритата мащерка.Изключва се от огъня и се оставя да почине 10-тина минути.
През това време се приготвя застройката от киселото мляко и яйцето. Супата се застройва и се оставя без капак за 15- 20 минути преди да се консумира. Най- вкусна е студена.
Много рибени чорби съм яла, но никоя не е била толкова вкусна като мамината!