Начин на приготвяне
Пилешкото месо се сварява за кратко в леко подсолена вода с лъжица зехтин. Бульонът се прецежда, като за супата ще са ни нужни 1.2 л.
Гъбите се почистват, нарязват и сотират в останалия зехтин със скилидка чесън. Останалите две се настъргват или счукват и слагат в пилешкия бульон.
Той се поставя на котлона и се смесва с кокосовото мляко. Добавя се ситно накълцаната лимонова трева и наситнен пресен кориандър.
Коренът от галангал може да се използва пресен или дехидратиран, като ако изберете втория вариант, ще трябва предварително да сте го накиснали в топла вода, за да се хидратира и тогава се добавя в бульона.
В случай, че ви е трудно да откриете този корен, може да замените с джинджифил - 4-5 не много дебели резенчета.
Супата ври 10 минутки на умерен огън и към нея се слагат рибния бульон, наситненото сварено пилешко филе и гъбите. Подправя се със сол и лютото чили. Оставя се да поври още 15 минути и се дърпа от огъня.
Вкусната и лесна пилешка тай супа се поднася с резени лайм или лимон. Сокът на цитрусите изстискан в умерени количества във всяка порция е прекрасно допълнение към уханието на пилешката супа.
Добър апетит!